You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Yükleniyor...

Çocuklarda Diş Hekimi Kontrolleri Ne Zaman Başlamalıdır?

  • Posted 2 Mart 2021

Çocuklarda süt dişleri düşeceği için çürüseler bile çok önemli olmadığı, nasıl olsa yerine yenisi gelecek düşüncesi ile hareket edilmesi, maalesef ki çok yaygın olan bir yanlış düşüncedir.

Çocuklar, genellikle sadece dişleri ağrıdığı zaman aileleri tarafından diş hekimine getirilmektedir. Fakat çocuk diş hekimliği alanında uzmanlaşmış pedodontistlere göre, çocuklar ilk dişi çıktıktan sonra düzenli olarak diş hekimi kontrolüne götürülmelidir.

İlk Diş Sonrası Düzenli Kontrole Gidilmeli.

Bebeklerde ilk dişi çıktıktan sonra düzenli olarak diş hekimi kontrolüne gidilmesi, büyüdükleri zaman sağlıklı dişlere sahip olmalarında en etkili faktörlerden biridir. Rutin yapılan ağız içi kontrollerle hem çocuğun çene- diş gelişimi takip edilir hem de ağız bakımının önemi çocuğa öğretilerek erken yaşlardan itibaren diş fırçalama alışkanlığının gelişmesine yardımcı olur.

Bebek ve Çocuklarda Diş Kontrolleri Aksatılmamalı

Çocukların süt dişlerinin zamanı geldiğinde kendiliğinden düşmesi, diş sağlığı için oldukça önemlidir. Dişlerin ara yüzlerinde oluşabilecek çürüklerin önlenmesi için ağız bakımına dikkat edilmesi gerekmektedir. Çocukların ağız bakımını kendi başlarına yapması yeterli olmamakta, ebeveynlerinin de yarımına ihtiyaç duymaktadırlar. Çocuklar için uygun olan diş fırçası ve diş macunu kullanılmalı, çocuklara diş fırçasının nasıl kullanılacağı gösterilmeli, dişlerinin tüm yüzeylerini temizlemenin önemi anlatılmalıdır. Diş fırçaları düzenli olarak değiştirilmeli, diş çürüğünü arttıran besinlerin tüketimi azaltılmalıdır. Çocuklar erken yaşlarda dişlerini düzenli fırçalamaya alışırlarsa, bu alışkanlığı ömür boyu devam ettirebilirler.

Çocukların süt dişleri yaklaşık altıncı aydan itibaren çıkmaya başlayarak 3 yaş civarında tamamlanırlar. 6- 7 yaşlarından itibaren de kalıcı dişleri çıkmaya başlayarak 12- 13 yaşlarında da bu dişlerin sürmesi tamamlanır. 6- 13 yaşları arasında süt dişleri ve kalıcı dişler ağızda birlikte bulunurlar ve bu süre zarfında çürük oluşumu daha fazla olabilmektedir. Çocukların düzenli olarak pedodontiste götürülmesi hem çürüklerin önüne geçmek hem de oluşabilen çürüklerin tedavi edilebilmesi açısından önemlidir. Aynı zamanda bu karışık dişlenme döneminde ortaya çıkabilecek diş çapraşıklarının ve çene konum bozukluklarının fark edilerek erkenden ortodontik tedaviye başlanması sağlanır. Özellikle çene konum bozuklarının tedavisi yetişkinlikte çok daha uzun bir süreci kapsarken gelişme çağında tedaviye başlanırsa süreci oldukça kolaylaştırır.

Mesajını Bırak

E-mail adresiniz paylaşılmayacaktır *

Etiketler
  • Available Appointments on January 14, 2019

    2 time slots available
    2 time slots available
  • Available Appointments on February 14, 2019

    2 time slots available
    2 time slots available
  • Available Appointments on March 14, 2019

    2 time slots available
    2 time slots available
  • Available Appointments on April 14, 2019

    2 time slots available
    2 time slots available
  • Available Appointments on May 14, 2019

    2 time slots available
    2 time slots available
  • Available Appointments on June 14, 2019

    2 time slots available
    2 time slots available